Jagernath Lachmon

0

Jagernath Lachmon (1916-2001) is vanaf 1947 tot zijn heengaan steeds actief betrokken geweest bij het politieke gebeuren in Suriname. Hij is niet alleen onafgebroken voorzitter van de VHP geweest, maar ook vele jaren voorzitter van de volksvertegenwoordiging. In het Guinness Book of Records van juni 1999 staat Lachmon geregistreerd als de toen langst zittende voorzitter van een parlement.
Aan zijn naam is de "Verbroederingspolitiek" verbonden, die was gericht op het delen van de macht tussen Suriname's grootste bevolkingsgroepen. Gaandeweg is de verbroederingspolitiek een deel van de politieke cultuur van Suriname geworden.
In dit boek wordt de focus gericht op de rol van Lachmon als leider in de interetnische samenwerking. Daarmede tekent zich zijn betekenis voor het bevorderen van maatschappelijke vrede in multi-etnisch Suriname op indringende wijze af.
De auteur brengt aan de hand van persoonlijke observatie en gesprekken met Lachmon door de jaren heen als ook door raadpleging van politici uit andere partijen en bestudering van geschreven bronnen, op boeiende wijze Lachmons perspectief op de politieke ontwikkeling van Suriname in de tweede helft van de twintigste eeuw in beeld.
De auteur
Evert Guillaume Gonesh- eerder Evert Azimullah- (1938) studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (1971). Hij is hoofd van het Instituut voor Internationaal Recht en Internationale Betrekkingen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname geweest(1980-1983) en daarna decaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen(1983-1988).Als ambassadeur van de Republiek Suriname in Den Haag (1994-2001) werd hij in 1998 tevens deken van het corps diplomatique. Onder zijn redactie verschenen eerder "Van Brits-Indisch Emigrant tot Burger van Suriname" (1963) alsmede "De realisering van het mogelijke : een greep uit de prestaties van de Regering-Sedney" (1973). In 1986 bracht hij de eerste 40 jaren van het politieke leven van Lachmon in kaart met het boek "Jagernath Lachmon, een politieke biografie"
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
206
Laatste editie
19 februari 2016
Uitgeverij
LM Publishers
ISBN
9789460224119
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic