Jaren van misleiding

0

Voor het eerst spreekt Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei zich uit over zijn ervaringen met Amerika, zijn onderhandelingen met Iran, en de kansen op een kernwapenvrije toekomst.

Toen de IAEA, de ‘atoomwaakhond’ van de Verenigde Naties, een onbekende jurist aanstelde als voorzitter, konden maar weinigen voorzien welke rol Mohamed ElBaradei zou gaan spelen in een van de explosiefste conflicten van deze tijd. Worstelend met de Amerikaanse aanval op Irak, de nucleaire aspiraties van Noord-Korea en de groeiende afstand tussen het Westen en Iran manifesteerde ElBaradei zich als onafhankelijke stem, die op unieke wijze zijn geloofwaardigheid wist te bewaren in de Arabische wereld, maar ook in het Westen. ElBaradei en zijn IAEA ontvingen in 2005 de Nobelprijs voor hun inspanningen tegen de verdere verspreiding van kernwapens.

Nu neemt ElBaradei ons, in zijn levendige en doordachte memoires, mee in de nucleaire strijd. Als inspecteur, consultant en koerier beweegt hij zich van Bagdad, waar Iraakse ambtenaren somber de naderende oorlog voorspellen, via uitwisselingen achter de schermen met Condoleezza Rice, naar de straten van Pyongyang en het spoor van Pakistaanse nucleaire smokkelaars. Hij analyseert de mogelijkheid van toenadering tot Iran, waarbij hij iedere hardline ideologie verwerpt, wij-zij benaderingen openlijk afkeurt en aandringt op de noodzaak van niet aflatende diplomatie.

‘We hebben geen andere keuze,’ zegt El-Baradei, ‘elke andere optie is ondenkbaar.’

Een ongeëvenaard, inside verslag van de strijd tegen kernwapens door Nobelprijswinnaar en ‘atoomwaakhond’ ElBaradei.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
328
Laatste editie
28 april 2011
Uitgeverij
Uitgeverij Balans B.V.
ISBN
9789460033148

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic