J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië

, ,

0

Met verlof in Nederland, krijgt KNIL-kapitein Johann Lamster onverwacht het verzoek na terugkeer in Indië aldaar te gaan filmen. De opdracht komt van het zojuist opgerichte Koloniaal Instituut, dat beoogt kennis over de kolonie te verzamelen en te verspreiden. Het is 1910. Lamster heeft gevochten in Atjeh en is nu ingedeeld bij de Topografische Dienst van het KNIL. Zodoende kent hij Indië als geen ander, maar van het nieuwe medium film weet hij niets. Op de valreep krijgt hij een spoedcursus in Parijs. Dan keert hij terug naar Batavia en reist hij een jaar lang met een 35-mm camera door Java en Bali. Hij filmt wat zijn opdrachtgever hem opdroeg: het leven van de Europeanen, het leven van de inlanders, de grote cultures, de nieuwe infrastructuur. Zijn films, honderd jaar geleden gemaakt, zijn bewaard gebleven en gelden als een uniek historisch document van een koloniaal verleden.
Een vroege filmer in Nederlands-Indië vertelt het verhaal van Johann Lamster in de context van zijn tijd. Het boek bevat tevens een dvd met een ruime selectie van Lamsters films.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
148
Laatste editie
01 juli 2010
Uitgeverij
KIT Publishers
ISBN
9789460221057
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic