Je houdt het niet voor mogelijk

1

Al sinds het begin van de economische wetenschap is er iets raars aan de hand met het mensbeeld van economen: de economische mens is onafhankelijk, egoïstisch, rationeel… en boven alles: een man. Want waarden die traditioneel als vrouwelijk werden gezien – zorgzaamheid, onbaatzuchtigheid, kwetsbaarheid – zijn nooit meegenomen in economische theorieën. En slaan ze dan nog wel ergens op? Of handelen mensen toch niet zo rationeel als economen denken?

Katrine Marçal laat zien hoe de economische wetenschap al eeuwen misvatting op misvatting stapelt, in een sprankelend, onderhoudend betoog waarin niet alleen Keynes, Marx en Adam Smith voorbij komen, maar ook David Bowie, Jamie Oliver, Winnie de Poeh en Pretty Woman.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
14 oktober 2015
Uitgeverij
Uitgeverij De Geus B.V.
ISBN
9789044535631 , 9789044535648
Advertentie

Hebban recensie

    Martijn Schenk Hebban Recensent

Marçal haalt geaccepteerde economische ideeën onderuit

door Martijn Schenk op 19-02-2016

Onbetaald werk zien we normaal gesproken niet als een belangrijk onderdeel van de economie. En dit huishoudelijke werk, dat voor het grootste gedeelte gedaan door vrouwen wordt gedaan, wordt daarom buiten beschouwing gelaten in economische analyses. Onterecht, betoogt journaliste en feministe Katrine Marçal in haar boek Je houdt het niet voor mogelijk.

Wat gebeurt er als vrouwen niet meer ‘gratis’...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic