Je portret

0

JE PORTRET: deel 3 in de reeks BELGICA: korte verhalen en essays uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur.
Een man schrijft vanuit zijn buitenhuis in Corsica een brief aan zijn overleden geliefde Gabriëlle. Dat voelt als een onmenselijke taak die hij jarenlang voor zich uit heeft geschoven. Nadat hij alle fotos van haar heeft vernietigd, schildert hij haar portret. Het is van een angstwekkende juistheid en heeft een bijna demonische kracht.
Maar dan komt de kat op de koord: de ik-verteller had ook een intense, destructieve relatie met de hoogmoedige Jelina, die als twee druppels water op Gabriëlle leek...
Je portret is een sensueel maar evenzeer ontluisterend verhaal dat de lezer tot de dramatische ontknoping toe inde ban slaat. Met zijn spiegelmotieven baadt het in eenlicht decadente fin-de-siècle-atmosfeer die de schilderijen van Fernand Khnopff voor de geest roept.

STEFAN HERTMANS [1951] publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn dichtbundel Muziek voor deovertocht. Hertmans werd ook bekroond met de Multatuliprijs [1988] en met de Bordewijkprijs [2002]. TotHertmans meest succesvolle prozaboeken behoren de roman NaarMerelbeke (nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (nominatie Generale Bankprijs). In2008 verscheen zijn roman Het verborgen weefsel. Stefan Hertmans is dienst­hoofd van het Interdisciplinair Studiecentrum voor Kritiek & Actualiteit aande Hogeschool Gent.
Van een helder en informatief nawoord voorzien door DIRK LEYMAN.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
20 februari 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Voetnoot
ISBN
9789078068587
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic