Juttersbitter

0

Juttersbitter is het relaas van een gevoelige man, die zijn kwetsbaarheid het liefst maskeert met humor. Hier is een betrokken chroniqueur aan het woord met een visie op het grote geheel, maar ook met oog voor het beslissende detail. In een onderkoelde stijl, die nu eens geestig en dan weer bespiegelend uitpakt, schetst hij de eerste helft van zijn leven in drie bedrijven: als kind in de oorlog, als puber op zee en als volwassene die vaste grond probeert te vinden.

1940. Op zesjarige leeftijd ontvlucht de kleine Kees het door bombardementen levensgevaarlijke Den Helder, samen met zijn moeder en zusjes. Een zwerftocht die eindigt in Hoorn, waar hij de Duitse bezetting meemaakt die een onuitwisbare indruk op hem maakt.

1950. In Amsterdam monstert de inmiddels zestienjarige Kees tegen de wil van zijn vader aan als lichtmatroos op het halfvracht-/halfpassagiersschip De Boskoop. Hij vaart naar Zuid-Amerika en maakt kennis met het ruwe zeemansleven, maar op zee wordt hij ook volwassen. Hij leert omgaan met de meest uiteenlopende figuren, die hem soms danig op de proef stellen, en houdt zich staande tijdens letterlijk en figuurlijk stormachtige belevenissen.

1970. Geleidelijk aan leert Kees zijn weg beter beter te vinden, ook in het labyrint dat liefde heet, zij het met vallen en opstaan. Eindelijk komt het ook tot een toenadering tussen hem en zijn vader, die hem altijd heeft beschouwd als een slappeling. De ontknoping is ronduit aangrijpend.

Cees J. Bakker (geboren 1934 te Den Helder) is een veelzijdig man. Na meer dan twintig jaar op zee spoelde hij uiteindelijk aan in Den Haag, waar hij als onorthodox opererend uitgever een kleine afdeling tot grote bloei wist te brengen. Eenmaal gepensioneerd besloot hij de herinneringen aan zijn jonge jaren op schrift te stellen: een getuigenis van een cruciaal tijdperk waarover binnenkort niemand meer uit eigen ervaring kan spreken. 'Juttersbitter' is het resultaat van zijn inspanningen.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
154
Laatste editie
02 november 2013
Uitgeverij
Cees Bakker
ISBN
9789491361715
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic