Kloosters in Friesland

0

Geen Nederlandse provincie is zo gevormd door de kloosters als Friesland, en nergens is die erfenis ook weer zo uit het landschap en de herinnering uitgewist. Als religieuze, intellectuele en economische centra speelden de kloosters een bepalende rol in de Friese samenleving. Vrijwel de hele provincie was in de middeleeuwen bedekt met een netwerk van tientallen abdijen, priorijen en andere vormen van kloosterleven. De monnikspij was niet weg te denken uit het straatbeeld, de stenen kloostergebouwen waren brandpunten van de maatschappij in die tijd.
De geschiedenis van de Friese kloosters bestaat echter niet alleen uit indrukwekkende staaltjes van overtuiging, van diep geloof en doorzettingsvermogen. Het is ook een geschiedenis van rivaliteit, betrokkenheid bij de soms bloedige onrust in de samenleving, van geweld.
Hoe zijn de kloosters destijds in Friesland gekomen? Wie stichtte ze, welke functie hadden ze, en hoe goed vervulden ze die functie? En wat is er van hun rijke geschiedenis bewaard gebleven? Deze en andere vragen komen in dit boek aan bod.
Drs. Erik Betten is mediaevist en werkt als journalist.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
158
Laatste editie
11 december 2009
Uitgeverij
Bornmeer, Uitgeverij
ISBN
9789056152277
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic