Komt goed, jochie

1

Joop van Tellingen overleed op 13 september 2012. Zijn overlijden was groot nieuws: het eerste bericht op het 8 Uur Journaal, gevolgd door mediabrede berichtgeving. In 2014 verleende Nathalie van Tellingen, dochter van Joop, toestemming aan journalist en schrijver Ben Groenendijk voor een biografie over haar vader. In Komt goed jochie belicht biograaf Ben Groenendijk de mens Joop van Tellingen, zijn werk als paparazzo (ook door de ogen van de sterren) en zijn betekenis als fotograaf voor de ontwikkeling van het vak. Het verhaal van zijn leven is dat van een optimist die uitblonk in zijn vak: hij wist als geen ander op de juiste plek en op exact het juiste moment af te drukken. Als eerste en meest bekende showbizzfotograaf van Nederland was Joop van Tellingen veertig jaar lang hét venster op de Nederlandse showbizz. Voor die ene exclusieve foto klom hij in bomen, lag hij in struiken, zat hij in vuilnisvaten, huurde hij helikopters en schoffeerde hij heel veel bekende Nederlanders. Hij incasseerde de hulde én de hoon waarmee zijn werk gepaard ging en stond van meet af aan te boek als de eerste Nederlandse showbizzfotograaf of 'paparazzo'. Op zijn twintigste wist Joop één ding zeker: hij zou de bekendste fotograaf van Nederland worden. Niet omdat hij 'wereldberoemd' was in Zuilen - waar hij hele gezinnen op de foto zette en zo zijn eerste guldens verdiende met fotograferen - maar omdat hij van zijn passie zijn beroep wilde maken: scoren met 'de nieuwsfoto'.

Joop van Tellingen verkeerde vrijwel zijn hele professionele leven in het gezelschap van bijna alle Nederlandse sterren. Voor veel van hen was hij vaak hinderlijk aanwezig, zeker als hij de grens tussen privézaken en publieke optredens overschreed. Maar door de mens die hij was maakte hij ook alles weer goed. Joop van Tellingen was een mensenmens. Een uur fotograferen was voor hem eigenlijk 55 minuten met Jan en Alleman ouwehoeren. En als hij toch een klootzak was, dan toch in elk geval de aardigste klootzak.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
29 september 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Marmer
ISBN
9789460682513 , 9789460688454

Hebban recensie

    Diana Wienholds Hebban Recensent

Inkijkje in het leven van paparazzo Joop van Tellingen

door Diana Wienholds op 31-10-2015

Ben Groenendijk (journalist en schrijver) werd na een lange zoektocht door Nathalie, de dochter van Joop van Tellingen, bereid gevonden een boek over Joop uit te brengen, ondanks het feit dat het zijn eerste boek (in dit genre) zou gaan worden. Maar het wederzijdse vertrouwen was er en dus ging hij aan de slag met een enorme hoeveelheid aan verhalen.

Komt goed, jochie (een vaak gebezigde uitspraak...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic