Koning in het tussengebied

, ,

0

Jan Groenen, pastoor in Nistelrode van 1919 tot 1961, is groot, heerszuchtig en gezegend met de gave van het woord. Hij is voor niets en niemand bang en alleen te corrigeren door zijn bisschop.
Het is de bloeiperiode van het 'rijke roomse leven' waarin de positie van parochiegeestelijken onaantastbaar lijkt. Totdat, eind jaren vijftig, de eerste barstjes zichtbaar worden in de heerschappij van de koningen in het 'tussengebied tussen hemel en aarde', zoals Kees Fens de verzuilde katholieke samenleving uit die jaren zal noemen.
Het ontzag van Groenens parochianen voor degene die niet alleen zorg draagt voor hun zielenheil maar hen ook opvoedt en begeleidt, is zo groot dat ze accepteren dat hij daarbij regels stelt die ver over de grenzen van de godsdienst heen gaan. Ook de opvoeding van de kinderen van zijn overleden zus trekt hij naar zich toe. Het jongste meisje maakt acht jaar deel uit van zijn huishouden en trouwt vanuit de pastorie.
Niet verwonderlijk dat de pastoor moeite heeft met andere koningen op zijn grondgebied, zoals de achtereenvolgende burgemeesters. Zeker als een van hen probeert paal en perk te stellen aan zijn heerschappij. De Tweede Wereldoorlog zorgt ervoor dat zowel burgemeester als pastoor en waarnemend burgemeester moeilijke keuzes moeten maken die nog lang tot discussies zullen leiden.
Het verhaal over Jan Groenen gaat ook over de man die gegrepen wordt door het armzalig bestaan van het grootste deel van de Nistelrooise bevolking en zoekt naar methoden om daar verbetering in te krijgen. Ontmoetingen met boerenapostels als Gerlacus van den Elsen blijken in staat het veranderingspotentieel in de conservatieve priester bloot te leggen. Hij wordt de motor achter broodnodige vernieuwingen in de boerenbedrijven, de financiële ondersteuning, de gezondheidszorg en het onderwijs.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
30 november 2015
Uitgeverij
Valkhof Pers
ISBN
9789056254469

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 20,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 20,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic