Koopman en diplomaat

, ,

0

Het eiland Ceylon, het tegenwoordige Sri Lanka (tweemaal zo groot als Nederland), dat onder India ligt, was gedurende ruim anderhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Het koloniale avontuur werd een staalkaart van de menselijke deugden en ondeugden. Op Ceylon leven nog ongeveer 40.000 afstammelingen van de vroegere Hollandse kolonisten, die destijds op het eiland zijn blijven wonen nadat het door de Engelsen was veroverd. De talrijke toeristen uit Nederland vinden naast deze “Burghers” nog vele andere herinneringen aan het Hollandse tijdperk.
Koopman en diplomaat vertelt helder en overzichtelijk de belevenissen van de Hollanders op Ceylon. Het boek bestaat uit 17 hoofdstukken met apart op linker pagina’s een korte beschrijving van elke gouverneur. In het hoofdstuk over de koningen van Kandy bevindt zich ook een korte beschrijving van elke koning van Kandy gedurende de Hollandse periode. In kaders zijn anekdotes opgenomen die niet direct in het verhaal passen, maar te interessant zijn om weg te laten. Net zoals de voorgaande twee boeken over de gouverneurs-generaal van Nederlands- Indië is ook dit boek rijk geïllustreerd.
De reeks Gouverneurs Overzee heeft als doel de vroegere Nederlandse koloniale bezittingen in de wereld in beeld te brengen teneinde de kennis ervan te verruimen bij een breed publiek. Hij behandelt de verschillende vestigingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Geoctroyeerde West-Indische Compagnie en de Nederlandse Staat in Azië, Afrika en de Amerika’s, in sommige gevallen tot de dag van heden.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
08 juni 2006
Uitgeverij
Gruting, Van
ISBN
9789067344715
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic