Kun je een betere wereld kopen?

2

Spots 2

Kan de consument verantwoordelijk worden gehouden voor de problemen elders in de wereld? Die suggestie wordt wel gewekt: de winkel lijkt soms wel een stemhokje waar je kunt stemmen met je euro's. Door een Fairphone te kopen en Max Havelaar-koffie te drinken zouden we bijdragen aan een betere wereld. De aanschaf van producten zonder keurmerk zou misstanden in stand houden. In Kun je een betere wereld kopen? laat Wouter Mensink zien welke problemen deze benadering van fairtrade met zich meebrengt. Aan de hand van documentaires over wereldhandel onderzoekt Mensink alternatieve manieren om fairtrade te benaderen. Hij gebruikt het werk van onder meer Bruno Latour, Michel Foucault en Peter Sloterdijk om aan te tonen dat eerlijke handel een collectief probleem is, dat een publieke discussie vereist. Een betere wereld kunnen we niet kopen, maar de manier waarop we kopen in de wereld kunnen we wel verbeteren.

Wouter Mensink (1979) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over het beleidsdiscours over de relatie tussen patiënt en technologie. Momenteel is hij werkzaam voor het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
180
Laatste editie
15 mei 2015
Uitgeverij
Boom uitgevers Amsterdam
ISBN
9789089534521


Door lezers

Villa Nathalie / Hebban Reading Challenge - juli
31 juli 2016 4 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 20,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 20,00
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Lezersrecensies (2)

Een boeiende en frisse blik op de fairtrade wereld

door: Nathalie B1 1 like
Ik heb zelf iets met fairtrade: ik ben nu al 16 jaar vrijwilligster voor een Oxfam-Wereldwinkel in mijn buurt en heb altijd in meerdere of mindere mate meegedraaid in een aantal (nationale of plaatselijke) beleids- en adviesorganen. Mensink stelt zich in dit boekje de vraag of de individuele...

Helder pleidooi voor een betere wereld

door: Alex Hoogendoorn 1 like
Is politiek consumentisme de manier om te werken aan een betere wereld? Wouter Mensink onderzocht in 'Kun je een betere wereld kopen?; de mogelijkheden en de valkuilen van het fairtrade-complex. Met 'Kun je een betere wereld kopen?' staat Mensink op de shortlist van de Socratesbeker 2016. Deze...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic