Kwaad bloed

0

Over de rivaliteit tussen twee broers en hun multinationals Adidas en Puma

Puma en Adidas zijn onlosmakelijk verbonden met de opwinding van sport. Grote namen uit de voetbalgeschiedenis, zoals Pelé, Johan Cruijff, Zinédine Zidane en David Beckham, hebben de twee merken wereldbekendheid gegeven.Tegenwoordig behoren ze tot de marktleiders in de wereld van de internationale sport, en zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Nagenoeg onbekend is echter de ontstaansgeschiedenis van deze twee multinationals, die begon in het Beierse stadje Herzogenaurach in de jaren twintig, met een klein maar succesvol familiebedrijf: Gebrüder Dassler. Na de oorlog ontstond een finale breuk tussen Rudolf en Adi Dassler, die toen hun concurrerende merken stichtten: Puma en Adidas. In Kwaad bloed reconstrueert Barbara Smit de nooit eerder beschreven rivaliteit tussen de broers Dassler en hun erven, die een heftige strijd voerden over leiderschap en macht in de wereld van de sport. Zij brengt gedetailleerd in kaart hoe steeds grotere geldstromen en investeringen de twee ondernemingen naar het toppunt van de macht in de sportwereld voerden, en hoe Puma en Adidas ondanks corruptieschandalen en dreigend bankroet wisten uit te groeien tot miljardenimperiums.

Barbara Smit vestigde haar naam als corporate biographer met haar boek over Heineken, dat een bestseller werd. Voor Kwaad bloed deed zij gedurende vijf jaar onderzoek in tot nu toe ontoegankelijke archieven, en interviewde ze talloze sporters en betrokkenen in Europa en de Verenigde Staten.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek , Management & Organisatie
Aantal pagina’s
390
Laatste editie
11 mei 2006
Uitgeverij
Prometheus, Uitgeverij
ISBN
9789035128286

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic