Kwetsbare mensen, kwetsbare groenten. Hoe een groentetuin het leven van mensen met complexe problemen betekenis geeft

Kwetsbare mensen, kwetsbare groenten. Hoe een groentetuin het leven van mensen met complexe problemen betekenis geeft

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Er zijn mensen met veel problemen die geen verbinding ervaren met de maatschappij. Het zijn mensen die kwetsbaar zijn omdat ze veel verlieservaringen hebben gehad. Ze zien geen perspectief in hun leven en vinden het moeilijk om doelen te stellen. Binnen de hulpverlening is het niet gemakkelijk om contact met hen te maken. Ze worden vaak geweerd vanwege hun onaangepast en onbegrepen gedrag.

Dit boek beschrijft hoe deze mensen begeleid worden in een biologische groentetuin en hoe ze in verbinding komen met planten. “Ik praat liever met mijn groenteplanten dan met mensen.” De tuin met snelgroeiende en eetbare planten doet een bijzonder appèl op hun verbeeldingskracht en motivatie. In de tuin wordt gewerkt met de ‘tuintaal-methodiek’, die deelnemers helpt om in verbinding te komen met zichzelf en hun omgeving.

Deze publicatie is belangrijk voor begeleiders en beleidsmakers in zorg- en welzijnsinstellingen. En voor iedereen die geïnspireerd wil worden door de mogelijkheden die kwetsbare groenten bieden voor kwetsbare mensen.

Henk Blokhuis is coördinator en arbeidstrainer van de biologische groentetuin in Amsterdam-Noord, onderdeel van het Leger des Heils. Na zijn opleiding tot creatief tuintherapeut dacht hij al buiten de kaders van reguliere land- en tuinbouwbedrijven. Door zijn scholing tot mediator besefte hij hoe belangrijk het is om goed te kijken en te luisteren naar de wensen en de mogelijkheden van mensen met problemen. Hij is bevlogen om juist mensen zonder motivatie te verleiden tot zinvolle activiteiten.

ISBN: 9789463710947
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
176
Uitgeverij
Gompel&Svacina bvba
Laatste editie
10 januari 2019
ISBN
9789463710947
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker
Advertentie