Laatste avond in de Lobster

4

Een koude winteravond vlak voor Kerstmis. Een enorm parkeerterrein, bijna onbegaanbaar door de sneeuwmassa's. Niet ver van de oprit een groot, donker bouwsel, voorzien van vuurrode lichtreclame: een kreeftrestaurant van de Red Lobster-keten. Voor de laatste keer opent de filiaalhouder de zaak, controleert de friteuse, de grill en de ijsmachine. Voor de laatste keer komt het personeel binnen en bindt de schorten om. Voor de laatste keer gaat het leven van de mensen in de Red Lobster zijn gewone gang voordat daar voor altijd verandering in zal komen.

'Juist vandaag moet alles perfect zijn,' zegt Manny, de bedrijfsleider. Terwijl de wereld buiten wegzinkt in de sneeuw, wacht het personeel op gasten en vouwt opnieuw de papieren servetten. Een bus Chinezen die misselijk zijn, een kind dat de hele boel op stelten zet en een onopgeloste kwestie tussen Manny en een serveerster - een rustige avond in de Lobster. Allemaal voelen ze het - dit is geen normale avond. Alleen de kreeften bewegen zich nog steeds houterig en met dichtgebonden scharen onbewogen door het aquarium.

Dankzij O'Nans vertelkunst verandert het ketenrestaurant in een universum waarin de hele wereld besloten ligt. Juist de kleine dingen boeien ons: blikken, gebaren, spanningen, gemoedstoestanden - en een groot mededogen die in elke regel voelbaar is.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Paul van der Lecq
Laatste editie
04 februari 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059362673
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic