Laatste raadsel van fermat

1

Simon Singh beschikt over een verteltalent waarmee hij elk bètaonderwerp, ook voor een leek, tot een leesavontuur maakt. Met gevoel voor drama vertelt hij hoe een krabbeltje in de marge kon leiden tot drieënhalve eeuw gepieker.
De Franse ambtenaar en amateur-wiskundige Pierre de Fermat poneerde rond 1637 een stelling (als n=groter dan 2, dan zijn er geen oplossingen voor xn+yn=zn) waarvan hij het bewijs achterwege liet omdat dit zo gaf hij terloops in de kantlijn aan te veel ruimte zou innemen. Dit `marginale probleem groeide uit tot een onvervalste breinbreker.
Singh vertelt over de eenzame en ten langen leste met succes bekroonde worsteling van Andrew Wiles, wiskundedocent in Cambridge, om tot een oplossing van dit intrigerende vraagstuk te komen. De lezer wordt ingewijd in de wereld van de wiskundigen en leert de onvermoede kanten van het wetenschappelijk bedrijf kennen, de wanhoop, extase en waanzin.
Het laatste raadsel van Fermat is een uitermate spannend boek en een wereldwijde bestseller.

Het gebeurt niet vaak dat wiskunde zo n spannend verhaal brengt. Hugo Brandt Corstius
Singhs boek is zonder twijfel het beste in zijn soort. NRC Handelsblad
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Vertaald door
Mea Flothuis
Laatste editie
10 oktober 2006
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029562515
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic