Landelijk leven in Vlaanderen

1

Intrigerend beeld van het Vlaamse platteland in ruim honderd nostalgische prentkaarten

Herinnering aan het idyllische, maar harde boerenleven van onze (over)grootouders

Trekpaarden ploegen voren in het land. Veldwerkers zetten graanschoven op mijten. Seizoenarbeiders pukken hopranken bel per bel. Vlastelers schuiven gerepeld vlas de Leie in. Melkmeisjes begeleiden de hondenkar met kopergele melkkannen. De eerste melkerijen slaan aan het pasteuriseren. Marie Thumas, Tiense suikerfabrieken, de fabrieken van Remy...: ze verwerken voedsel industrieel. Dorsmolens en maaimachines verschijnen op het veld. Fiere boeren poseren op hun erf. Na het doordeweekse werk kuieren opgedirkte boerengezinnen langs de IJzer.

Wat deze ruim honderd unieke prentkaarten met je doen? Ze herinneren aan grootouders en overgrootouders, doen verlangen naar idyllische rust en geborgenheid, wekken verbazing bij zoveel vergeten gebruiken... Maar ze confronteren ook met een hard boerenleven midden in industrialisering, mechanisering, concurrentie en oorlog. Ze tonen wat we aan landschappen, molens en hoeves, hebben opgeruimd.

Landelijk leven in Vlaanderen geeft een fascinerend eerlijk beeld van het leven op het Vlaamse platteland ongeveer een eeuw geleden. Het is een veelzijdige historische blikopener. Een nostalgische lust voor het oog. Een oproep om zorgzaam om te gaan met wat rest.

LEO SCHROOTEN studeerde toegepaste economische wetenschappen aan de UFSIA. Hij was jarenlang economisch redacteur voor De Standaard en volgde onder meer het landbouwbeleid.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
165
Laatste editie
01 september 2004
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058263117
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic