Leven in het operatiegebied

0

Hoe onderging de lokale bevolking de Duitse bezetting in het operatiegebied kort achter het front? Voor Izegem is dat goed na te gaan. Het stadsarchief bewaart een rijke collectie over de Eerste Wereldoorlog, met honderden affiches en duizenden getypte of geschreven Duitse bevelen. Samen met bronnen zoals het dagboek van dokter Gits (tot nu toe slechts gedeeltelijk gepubliceerd) en de kroniek van de paters kapucijnen maakt dat een diepgaande studie mogelijk.

In de eerste plaats was Izegem een stad van lazaretten waar duizenden Duitsers en af en toe geallieerde militairen werden verzorgd. Izegem was ook de bezette stad waar de Duitsers kwamen uitrusten. Honderden huizen, fabrieken en hofsteden werden daarvoor ingepalmd. Voor al die militairen werden oogsten, dieren, en veel materialen opgeëist, voor zover dat al niet voor de oorlogsvoering zelf gebeurde, zoals het aanslaan van koper. Wat en hoeveel bleef er dan nog over voor de lokale bevolking? Bijna de helft van de arbeiders tussen de zeventien en vijfenveertig jaar werkte, al dan niet ‘vrijwillig’ voor de Duitse bezetter. En er was op alle mogelijke manieren die voortdurende controle. Hoe probeerde de bevolking daaraan te ontsnappen? Maar ook bij de Duitsers zat de schrik er goed in: voor bombardementen van de geallieerden en voor besmettelijke ziekten. Welke maatregelen namen ze? Dat de Duitsers geen cultuurbarbaren waren, bleek bij diverse gelegenheden. Wat kostte de oorlog aan materiële schade en aan mensen? Dat er na de Duitse bezetting een nieuwe bezetting volgde, is veel minder gekend.

In dit boek worden ook – in hedendaagse spelling – de drieëndertig afleveringen van het oorlogskrantje Onze Iseghemnaar opgenomen. De militairen uit Izegem, maar ook uit de omgeving, met name Ingelmunster, Lendelede, Emelgem en Kachtem deelden zo in elkaars vreugde en leed, vernamen lokaal nieuws en konden mijmeren over het verleden.

Het boek telt 560 bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd; Het bevat o.a. de circa 350 foto’s van Izegemse militairen die aalmoezenier Georges Blomme tijdens de Eerste Wereldoorlog verzamelde. Uitgeverij Groeninghe staat garant voor de fijne afwerking.

Het boek zal gepresenteerd worden op de academische zitting naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van de heemkundige kring Ten Mandere op 27 maart 2010 in het stadhuis van Izegem. Het kan die dag tussen 11 en 12 uur afgehaald worden en na die datum elke eerste en derde zaterdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur, juli en augustus uitgezonderd (dat zijn de openingsuren van de heemkundige kring).

Dr. hist. Jean-Marie Lermyte is niet aan zijn proefstuk. De geschiedenis van Izegem verscheen onder zijn redactie, hij annoteerde het oorlogsdagboek van dokter Jules Gits, schreef onder meer de Izegemse geschiedenis van de christelijke arbeidersbeweging, de Middenstand en de Boeren en Het Blauwhuis…

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
560
Laatste editie
01 juni 2010
Uitgeverij
Groeninghe Uitgeverij/Drukkerij
ISBN
9789077723975

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic