Leven in twee werelden

,

0

De Tweede Wereldoorlog eindigde bij ons in september 1944. Het was meteen het begin van een jarenlange jacht en wilde vervolgingspolitiek op Belgen die tijdens de oorlog met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden. Leidende figuren uit de collaboratie als Léon Degrelle en Jef Van de Wiele, meelopers, intellectuele collaborateurs, oorlogsmisdadigers en oorlogsburgemeesters wilden hun straf ontlopen door te vluchten of onder te duiken.
Sommige collaborateurs probeerden onderdak te vinden in eigen land, anderen kozen noodgedwongen voor een verblijf in het buitenland. Hoe kon men zich verbergen in België? Welke landen genoten de voorkeur en waarom? Hoe geraakten zij daar? Wie steunde hen en op welke wijze? Op welke manier bouwden ze hun nieuw leven op? Welke houding namen ze aan tegenover België, hun verleden en hun nieuwe situatie?
Leven in twee werelden is een boeiende studie over alle aspecten van het onderduiken van de Belgische collaborateurs. Een verhelderend overzicht van het reilen en zeilen van de collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog met aandacht voor de voorgeschiedenis en achtergronden van de Belgische collaboratie. De gevallenstudies over bekende en minder bekende collaboratiefiguren maken het boek concreet.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
236
Laatste editie
29 januari 2010
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058266644
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic