Lijf en leden

0

Met 'Lijf en Leden. Gender en het historische lichaam' verkent het 'Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis' de vele aspecten van de geschiedenis van het materiële lichaam vanuit een genderperspectief. In artikelen met theoretische, (kunst-)historische, oral historical en letterkundige invalshoeken worden lichamen uitgelicht tegen uiteenlopende achtergronden als de historische medische praktijk, het denken over de zintuigen, het barokke naakt en het belang van ondergoed. Dit nummer doet u aan den lijve ondervinden hoeveel het materiële lichaam de gendergeschiedschrijving te bieden heeft.
Het 28ste 'Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis' maakt verschillende kennismakingen met het historische lichaam mogelijk. Een greep uit deze rijk gevulde en diverse bundel: Geertje Mak biedt met haar bijdrage een doorwrochte en inspirerende manier om in historisch onderzoek om te gaan met lichamen. Door de kunsthistorische bijdrage van Karolien de Clippel zal het bekijken van het vrouwelijk naakt in het werk van Rubens nooit meer hetzelfde zijn. Met het artikel van Mariwan Kanie wordt inzichtelijk op welke wijze het opofferen van het lichaam is ingeweven in de Koerdische poëzie en het Koerdische nationalisme rond de twintigste eeuwwende. Margreet van der Burg beschrijft de opkomst van de overall voor vrouwen op het platteland. Eva van Berne onderzoekt de rol van het volle lichaam en de donkere huid van Aunt Jemima in reclame en moderne kunst. Kathy Davis geeft inzicht in de wijze waarop de tweede feministische golf mondiaal de gemoederen beroerde met de publicatie en cultuur-specifieke vertalingen van het fenomale 'Our Bodies, Our Selves'
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
202
Laatste editie
01 november 2010
Uitgeverij
Aksant
ISBN
9789052603100
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic