Lodewijk Napoleon, Koning van Holland

0

Als enige monarch in onze vaderlandse geschiedenis heeft Lodewijk Napoleon zijn herinneringen aan het papier toevertrouwd. Daarmee schiep hij een uniek historisch document, een intieme blik op zijn regeringsperiode, die liep van de zomer van 1806 tot de zomer van 1810.
Bezorger Wim Zaal maakt een keuze uit Lodewijks Documents Historiques et réflexions sur le gouvernement de la Hollande (1820) en filterde zijn breedsprakigheid en zelfherhaling. Ook voegde hij fragmenten toe uit memoires van tijdgenoten, evenals brieven van en aan Lodewijk, waaronder epistels van zijn broer, keizer Napoleon.
Uit de memoires blijkt Lodewijks uiterst lastige positie; hij stond aan het hoofd van een zelfstandige natie die echter door Frankrijk als wingewest werd beschouwd. Hij schrijft: ?Het was onmogelijk gebleken tegelijk onwankelbaar trouw aan Frankrijk te zijn én volstrekt onafhankelijk te worden.?
Voor de lezer van de Gedenkschriften ontvouwt zich een fraai panorama van het koninkrijk Holland onder Lodwijks bewind en een indringend beeld van zijn persoonlijkheid.

Louis Bonaparte (1778 ? 1846) werd geboren als zoon van een Corsicaanse advocaat. Hij was negen jaar jonger dan zijn broer Napoleon.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Vertaald door
Wim Zaal
Laatste editie
12 maart 2005
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029538367
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic