Lotharingia

Lotharingia

2
Rank 5586 Gelezen 2 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 10 Favoriet 0 Recensies 1
  Topics 0

Wervelende geschiedenis van Midden-Francië

Lotharingia is de brede strook land die van de Noordzee tot aan het Juragebergte loopt. Een gebied dat ontstond na de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 tussen zijn drie zonen. West-Francië ging naar Karel de Kale, Oost-Francië naar Lodewijk de Duitser en het middenstuk, Midden-Francië, naar Lotharius. Deze verdeling ligt aan de basis van de het huidige Europa, inclusief de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit. 

Simon Winders verbazing en blijdschap over wat hij ontdekt en ziet zijn op iedere bladzijde voelbaar. Lotharingia is een complex en verwarrend gebied. Het strekt zich uit over vijf landen – Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland – en heeft dan ook een grote diversiteit aan landschappen: van de sombere chaos van het Zwarte Woud tot de weidse Hollandse polders. Het is ook een gebied dat dicht bezaaid is met ommuurde steden en de verweerde restanten van kastelen, en waar keer op keer de veldslagen plaatsvonden die bepalend waren voor de toekomst van Europa.

De complexiteit van dit Westelijke Front gaf Simon Winder een gevoel van plezierige verwarring. Enthousiast leidt hij ons langs de steden en dorpen van Lotharingia en vertelt de geschiedenis van deze strook land, van de Frankische oorsprong in de 9e eeuw tot onze tijd.

Eerder verschenen van Simon Winder: Germania (2014) en Danubia (2015).

Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
504
Uitgeverij
Spectrum
Laatste editie
05 februari 2019
ISBN
9789000348459 , 9789000348466
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 34,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker
Advertentie

Lezersrecensies (1)

van de hak op de tak

door: Guido Desimpelaere 1 like
Een boek met veel interessante weetjes maar het springt te veel van de hak op de tak waardoor het minder vlot leest en het soms wel heel verwarrend wordt. Ook de talloze persoonlijke intermezzo's stoorden me nogal omdat die weinig bijbrachten aan het verhaal. De vertaling zelf getuigt van...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook