Lotus in de lage landen

Lotus in de lage landen

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
VANAF 3 EX GELEVERD MET RvR
Bekroond met de Gouden erepenning van het Teylers Genootschap 2009
Het boek Lotus in de Lage Landen geeft voor het eerst een compleet overzicht van de geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland. Het is voorzien van vele en zeldzame foto’s en afbeeldingen.
Boeddha is een bekende persoonlijkheid in Nederland. Zijn beeld is te koop in tuincentra en warenhuizen. Voor veel mensen staat Boeddha op één lijn met Mozes, Jezus en Mohammed. Maar hoe kwam Boeddha hier terecht en welke invloed heeft het Boeddhisme door de tijd heen in Nederland gehad? Achtereenvolgens behandelt het boek:
- Boeddha als mysterieuze oosterse gestalte (19de eeuw).
- Boeddhisme als modeverschijnsel in het begin van de 20ste eeuw: Boeddha wordt voor kunstenaars en schrijvers een inspiratiebron (Toorop, Mondriaan, Van Eeden), voor theosofen en antroposofen een bron van religieuze wijsheid’. Krishnamurti is razend populair houdt grote meetings in Nederland, waarbij vooral de rijke upper class in de lotushouding zit. Anarchisten en religieus-socialisten zien in Boeddha een oosterse Jezus. Protestantse kerken raken in paniek: uit protest tegen de invloed van het Boeddhisme wordt de Gereformeerde Bond opgericht!
- ‘Oosterse renaissance' in de jaren ’60: invloed van popmuziek op jongeren. The Beatles in India bij Maharishi Yogi, Ravi Shankar.
- Jaren ‘70 en ‘80: Boeddhisme als psychologie, lifestyle en bron van zelfontplooiing.
- Boeddhisme als leidraad voor succesvol ondernemen in de jaren ‘90. Boeddhisme wordt business...
Historicus Theo Salemink en theoloog Marcel Poorthuis, beide verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, brengen deze fascinerende geschiedenis van de ‘Lotus in de lage landen’ in beeld.
Dit eerste overzichtswerk van een onbekende periode uit de Nederlandse cultuur- en religiegeschiedenis is bekroond met de gouden erepenning van het Teylers Genootschap 2009 (Teylers Museum, Haarlem).
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
384
Uitgeverij
Parthenon
Laatste editie
01 april 2009
ISBN
9789079578054
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 29,90
E-book prijsvergelijker
Advertentie