Bauer maakt vrienden

1

Er is moed voor nodig om oud te durven worden. En al helemaal in het literaire duivelskringetje. Alle clichés zijn namelijk waar, maar je moet ze helaas zelf doorleven. Zonder schrijvers, en vooruit ook zonder dichters, zou de wereld een woestijn zijn. Maar zouden soms de eenzame duinen – droog, wreed, maar duidelijk – niet te prefereren zijn boven de zompige vaderlandse moerasgronden? Mag ik, uw ernstig gebrekkige, eerder bedelaar dan vorst, mijn stok voor slechtzienden aanbieden om u uit het drijfzand te trekken? Welkom in het (Nederlandse en Belgische) Koninkrijk der Letteren. De inktslaaf die oorspronkelijk van 2012 tot en met 2014 de rondleiding verzorgde, heb ik, met enige huiver, voor de gelegenheid opgesloten in de kelder. Na het uitpersen van de citroen werpt men spijtig genoeg de schil weg.

De goede verstaander begrijpt dat het eigenlijk in dit boekwerk gaat om de tussendoortjes (vooral achterin), over liefde, verlangen, weemoed, spijt – de ware hel op aarde – de dood en andere luchtige thema’s. Ik ben geen pachter van de wijsheid. Zou slechts graag zien dat het in het boekenvak weer voornamelijk over de inhoud gaat. Wat een goede tekst vermag te doen met een mens. En zo.

Bauer maakt vrienden bevat de columns die Guus Bauer - alias De Inktslaaf - tussen 2012 en 2014 schreef voor het literair weblog Tzum.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
04 oktober 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
ISBN
9789089671677

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,95
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Alle tinten groen en geel

door: Ezra de Haan

Wie kranten leest en van boeken houdt, weet dat het met de literatuur, met name in Nederland, uiterst slecht is gesteld. Ondanks dappere pogingen van de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek wil het maar niet beteren. Ooit beroemde uitgeefhuizen geven de pijp aan Maarten,...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic