Marius van Houten

0

Zonder Marius van Houten zou de Nederlandse politiegeschiedenis er wellicht wat anders hebben uitgezien. Een biografie van een markante marechausseeofficier die zich sterk heeft gemaakt voor de internationale politiesamenwerking.
Marius Cornelius van Houten (1879-1953) was geen doorsnee officier bij het Wapen der Koninklijke Marechaussee. Hij klom op tot kolonel van de Koninklijke Marechaussee, waarna hij directeur werd van het Legermuseum. Ook tijdens zijn actieve loopbaan gaf Van Houten blijk van zijn veelzijdigheid: zo legde hij de basis voor de internationale samenwerking bij de strijd tegen de criminaliteit. Een van zijn opvallendste opdrachten was de beveiliging van Wilhelm II, de Duitse keizer, die in 1918 naar Nederland was gevlucht. Tot 1941 was Van Houten hiermee belast.
Over deze veelzijdige bewaarder der maatschappelijke orde heeft de historicus Jos Smeets, als onderzoeker werkzaam bij de Politieacademie te Apeldoorn, in opdracht van de Stichting Van Houten een meeslepende biografie geschreven.
Over de auteur
Jos Smeets heeft als historicus zijn sporen verdiend op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse politie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
25 oktober 2011
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461054623
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic