" />

Maskilim

,

8

Het leven is onvoorspelbaar. Je weet eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Soms gebeuren er onverwachte dingen en word je door de gebeurtenissen meegesleept. Het leven glipt uit je handen en lijkt voorbij. De Maskilim, het verhaal van een aankondiging van een naderend einde, begint onvoorspelbaar. Verstoten uit de maatschappij en weggestopt in een cel. Weggeslingerd in de tijd, door een merkwaardige wending van het lot weer vrijgelaten en dán gegrepen worden door een onmogelijke vraagstelling _ dat is het vertrekpunt voor de chassidische Jacob Klein, voormalig hoogleraar in de eschatologie. Op verzoek van een oude vriend gaat Klein op zoek naar antwoorden op vragen over de eschatos, het naderende einde. Hij ontdekt dat deze vragen ook hemzelf raken en wordt gedwongen na te denken over wie hij is. Overdag worstelt hij om oplossingen voor steeds weer nieuwe opdoemende vragen te vinden, ’s nachts wordt hij in zijn dromen belaagd door angstaanjagende herinneringen uit zijn duistere verleden. Klein moet al zijn scherpzinnigheid, wetenschappelijke kennis en onvermoede fysieke krachten gebruiken om de antwoorden te vinden. De tijd gaat dringen en hoe meer hij te weten komt over de dingen die gaan komen, des te verder weg lijken de oplossingen te liggen. De tweegesprekken met zijn God en de typische chassidische humor zijn hilarisch, de liefde die hij voelt voor zijn reisgezellin ontroerend, zijn redeneertrant eenvoudig, maar dwingend. De Maskilim verwerkt op prachtige wijze het beantwoorden van nieuwe vragen over oude geschriften tot een aangrijpend verhaal over liefde, ontgoocheling en hoop.

img src="http://www.crimezone.nl/upload_mm/0/6/b/15603_fullimage_vn3.png" width="200">
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
27 oktober 2008
Uitgeverij
Prometheus, Uitgeverij
ISBN
9789044614329 , 9789044612417
Advertentie

Lezersrecensies (1)

door: Mies Pols 1 like
Als je eenmaal begonnen bent, blijf je lezen. En als je het uit hebt, begin je te begrijpen wat de auteur bedoelt met het motto uit Daniël: "De Maskilim zullen het begrijpen en velen tot inzicht brengen".
Magistraal!

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic