Mei

19

Lijsten 3 Top25's 2

In het gedicht 'Mei' bezingt Gorter de liefde voor Wies Koopmans op wie hij in 1886 verliefd was geworden en met wie hij in 1890 zou trouwen.
Het gedicht bestaat uit drie zangen. In de eerste zang komt Mei, geboren uit de zon en maan aan op een strand. Haar dode zus April wordt die nacht weggedragen. Mei begint de volgende dag een "tooverige tocht" door het Hollandse landschap, dat uitgebreid beschreven wordt. Ze ontmoet diverse mensen en mythische figuren en belandt uiteindelijk in een stadje. Daar treft ze de dichter en samen trekken ze nog rond door het landschap tot de dichter terugkeert naar de stad.
In de tweede zang ziet Mei de jonge god Balder die door het landschap trekt en zijn leven bezingt. De blinde Balder leeft voor de muziek alleen. Als zijn lied afgelopen is, verdwijnt hij. Mei is zeer bedroefd en wordt in de nacht door de Maan getroost en gesterkt. De volgende ochtend gaat zij weer op zoek naar Balder. Ze reist door een sprookjesachtige wereld en via de wolkenspinster uit het noorden komt ze bij Wodan en de andere goden terecht. Deze weten echter niet waar Balder is, maar het feit dat Mei Balder gezien heeft, maakt de goden zeer vreugdevol. Mei blijft zoeken en na enkele dagen vindt ze Balder in een vallei. Zijn muziek doet vele wonderlijke beelden verschijnen en in zijn lied vertelt Balder opnieuw veel over zichzelf. Hij besluit zijn zang door te zeggen dat hij alleen voor zijn muziek leeft, dat is zijn ziel en in zijn ziel is hij een God. Mei weet dat er voor haar geen plaats is en zinkt terug naar de aarde.
In de derde zang is Mei terug in Holland bij de dichter. Ze zwerven opnieuw door het Hollandse landschap en brengen de laatste dagen van Meis leven door in elkaars gezelschap. Als de laatste dag is aangebroken sterft Mei en wordt opgevolgd door haar zus Juni. De dichter neemt Mei mee naar het strand en begraaft haar daar.

Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
18 januari 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Diderot
ISBN
9789035106635 , 9789035107083 , 9789057130151 , 9789060191019 , ...

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 9,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 9,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Lezersrecensies (2)

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

door: Marieke 1 like
Om te beginnen moet je weten dat Mei een gedicht is; nog wel van zo’n 160 pagina’s en meer dan 120 jaar oud. En ja, bij gedichten kunnen de taal en de vorm afleiden van de inhoud en je in de weg staan als je je lekker in het verhaal wil onderdompelen. Als je niet van poëzie houdt, dan is Mei...

Niet wat ik verwachtte

1 like
Eindelijk. Wát een lange zit. De teleurstelling zit hem vooral in het gapende gat tussen verwachting en realiteit. Verwachting: Een bundel met Gorters beste gedichten, waarvan Mei natuurlijk de voornaamste is. Leuk, een klassieker, en zo heel oud is het nog niet, dus dat Nederlands kan ik ook wel...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic