Memoires van een jeugdbederver

0

Lambert J.M. Henning CssR (1909-2001) schreef zijn ¿mini-memoires¿, zoals hij ze noemde, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Mini, want een volledige autobiografie vormen zij niet. Henning studeerde rechten, maar koos na zijn studie onder invloed van de bekende Nijmeegse rechtsgeleerde W. Duynstee CssR voor een kloosterleven. Hij was na zijn priesterwijding jarenlang retraitepater en weet daar in zijn memoires smakelijk over te vertellen. Een tweede deel ervan gaat over zijn tijd als parochiepriester in het Suriname van voor de onafhankelijkheid, waar hij zich onder meer bezig hield met het schrijven van musical- en cabaretteksten voor zijn parochianen.
Opvallend in Hennings herinneringen is, dat hij zo weinig aandacht besteedt aan de jongensboeken die hij heeft geschreven. Want de redemptorist Henning was, onder het pseudoniem Mr. Jan Kruysman, de auteur van onder meer het omstreden jongensboek Bob Vredeveld wordt man. Omstreden vanwege de passages over Bobs ¿strijd¿ ¿ tegen de zelfbevrediging ¿, maar juist daarom ook geprezen, en zelfs in het Duits vertaald.
Om Hennings ¿mini-memoires¿ in hun context te kunnen plaatsen heeft Co Roording, die het KDC op het bestaan van deze memoires wees, een biografie van Henning geschreven, onder meer gebaseerd op gesprekken met mederedemptoristen en anderen, en een hoofdstuk over het roemruchte boek Bob Vredeveld wordt man en het vervolg daarop: Idealisten. Daarin reconstrueert hij de discussies erover, en legt hij het autobiografische karakter van beide boeken bloot.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
30 september 2011
Uitgeverij
Valkhof Pers
ISBN
9789056253646
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic