Met de mantel der liefde

Met de mantel der liefde

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Met de mantel der liefde brengt de recente misbruikschandalen binnen de rooms-katholieke kerk wereldwijd in kaart. Nieuws dat de afgelopen jaren de media beheerste en dat nog steeds stof doet opwaaien. Binnen en vooral buiten de kerk. Het is het trieste verhaal van geestelijken die hun driften niet konden beteugelen en bisschoppen die de (veel)plegers de hand boven het hoofd hebben gehouden. Zij brachten daarmee de universele kerk in de jonge 21ste eeuw in ernstig diskrediet.
Historicus Maarten-Jan Dongelmans schreef 25 jaar geleden de spraakmakende publicatie Zonden van de kerk, waarin de schaduwzijden van de christelijke kerk gedurende een reeks van eeuwen werd beschreven. In Met de mantel der liefde verlegt hij zijn aandacht naar de actualiteit van de misstanden binnen de rooms-katholieek kerk en gaat hij in op een aantal prangende vragen. Zoals: hoe heeft het ooit zover kunnen komen en waarom start de stortvloed aan meldingen van slachtoffers juist in de jaren negentig van de twintigste eeuw.
In Met de mantel der liefde wordt ook het tracé van de geschiedenis van de schandalen verduidelijkt. Hoe ze begonnen in Ierland en de Verenigde Staten en uiteindelijk niet alleen Nederland en Duitsland maar ook Australië bereikten.

Aan het woord komen Nederlandse slachtoffers en daders, de bevindingen van de Commissie Deetman en de reacties in de media. Aandacht wordt daarbij besteed aan de schaamte, de frustraties, en het verwerkingsproces. Maar ook de repercussies voor de kerk zelf, van parochie tot het pausdom komen aan bod. Kan paus Franciscus het tij nog keren? Of trekt hij zijn conclusies?
Rode draad door het boek vormt het contrast tussen de christelijke leer met haar opvattingen en conventies en de realiteit van het dagelijks leven. Tussen hooggestemde idealen en de harde werkelijkheid blijkt een wereld van verschil te zijn. Een verrassend boek om in één adem uit te lezen.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
02 september 2019
ISBN
9789462493704
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker
Advertentie