Met Indië verbonden

0

Clara Brinkgreve hoorde in haar jeugd over het heen-en-weergereis van haar moeders familie tussen Indië en Holland. De verhalen gingen vergezeld van oude foto’s en wonderlijke spullen uit dat mysterieuze, verre land. Zij besloot het spoor van haar tropische bloedverwanten terug in de tijd te volgen om zich een beeld van hun levens te vormen en hun motieven te achterhalen. Het werd een meeslepende studie met verrassende wendingen, maar ook veel herkenningspunten voor iedereen met Indische roots.
Waarom vertrok betovergrootmoeder Christendochter Jacoba, die half Javaanse-half Nederlandse als alleenstaande moeder naar Nederland, waar zij onderwijzeres werd in Zierikzee? En hoe zat het met haar zoontje Han, die later als bestuursambtenaar naar Nederlands-Indië zou terugkeren? Werd hij werkelijk slavenhandelaar, zoals het verhaal ging? En verloor hij echt zijn vermogen in de crisisjaren? Ook zijn dochter Katy leefde in twee werelden: jeugd in Indië, opleiding in Den Haag. Terug in Batavia leerde zij Jaap Kunst kennen, met wie zij de liefde voor inheemse muziek deelde. Na een verlof in 1934 bleven zij met hun drie kinderen voorgoed in Nederland. Alleen de oudste zoon, Jaap junior, zag Indië terug. In 1945 vertrok hij als oorlogsvrijwilliger naar het land van zijn jeugd, waarna hij zwaar gedesillusioneerd terugkeerde naar patria. Honderd jaren: vier generaties verbonden met Indië.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
07 november 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057305979

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic