Mexico

0

"Mexico is een land dat beschikt over grote rijkdommen in de vorm van bodemschatten en vruchtbare grond. Alles wat de natuur heeft bedacht, kan hier groeien. Er is geen groente-, graan- of fruitsoort waarvoor in Mexico niet de ideale combinatie van rijke grond en gepast klimaat bestaat. Die potentie wordt echter verre van optimaal gebruikt, integendeel, de situatie lijkt eerder achteruit te gaan. In de eerste negen maanden van 2008 moest Mexico ruim 15 miljard dollar uitgeven aan de import van voedsel. Dat was liefst 28 procent meer dan een jaar eerder. En die stijging was, volgens de cijfers van de Nationale Bank van Mexico, hoger dan de totale buitenlandse investeringen die het land binnenkwamen. Vooral op het gebied van de granen, de basis van de voeding van de Mexicanen, groeide het tekort schrikbarend. Maar het beeld was over de hele linie treurig: van vlees tot rijst tot zonnebloemzaden.

Mexicanen kunnen wel grappen maken over de oorzaken van hun problemen. Mexico zou het perfecte land zijn als er geen Mexicanen zouden wonen, zeggen ze vol zelfspot. Om direct maar weer eens een populaire grap te vertellen. Een man beziet met verbazing de rijkdom waarmee God bij de schepping Mexico heeft bedeeld, en vraagt God of Hij niet bang is dat een zo machtig land alle andere landen zal overheersen. 'Maak je geen zorgen, mijn zoon', antwoordt God, 'ter compensatie zal ik het land vullen met Mexicanen.'

Cees Zoon is correspondent van de Volkskrant in Latijns-Amerika en woont in Mexico-stad. Hij is hispanist, met als specialisatie de literatuur en geschiedenis van Latijns-Amerika. Eerder werkte hij onder meer als correspondent in Spanje en Midden-Europa.
Verschenen in
Genre
Reizen & Talen
Aantal pagina’s
130
Laatste editie
24 april 2009
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789068326932
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic