Mijn broer bijvoorbeeld

9

De Duitse schrijver Uwe Timm was een kleuter toen zijn zestien jaar oudere broer Karl-Heinz, in 1943, in een Oekraïens ziekenhuis aan verwondingen overleed. Enkele weken eerder had de negentienjarige soldaat, lid van de beruchte SS-Totenkopfdivision, zijn vader nog gerustgesteld, al moest hij melden dat zijn benen geamputeerd waren.
De jonge SS'er leeft voort in het verdriet van de ouders en in hun verhalen, maar ook in de dromen van Uwe, die, hoewel hij zich Karl-Heinz nauwelijks kan herinneren, in zijn dromen en gedachten steeds vaker door hem bezocht wordt.
In het aangrijpende literaire egodocument Mijn broer bijvoorbeeld probeert Timm zich een beeld te vormen van zijn jonggestorven broer en de oorlogsgeneratie. Waarom had zijn broer zich vrijwillig bij de SS gemeld? Hoe ging hij om met de plicht om te doden? Welke mogelijkheden had hij in zijn korte leven, en van welke bleef hij verstoken? Wie is er schuldig?
Zo is Mijn broer bijvoorbeeld behalve een persoonlijke zoektocht ook een poging om aan de hand van deze ene jongeman vat te krijgen op de hele Duitse oorlogsgeneratie en grote vragen over schuld en onschuld, herinnering, goed en fout.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Gerrit Bussink
Laatste editie
28 april 2004
Uitgeverij
Uitgeverij Podium b.v.
ISBN
9789056175627 , 9789057593215

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (2)

Recensie Mijn broer bijvoorbeeld

door: Zazou 1 like
Tijdens het lezen van dit boek viel me op dat er in De ontdekking van de curryworst stukjes voorkomen die autobiografisch zijn. Zoals het verwerken van eekhoornhuiden tot een bontjas die werd geruild voor planken, die vervolgens weer werden geruild voor sigaretten, boter, suiker, kleren en huiden....

Recensie Mijn broer bijvoorbeeld

door: Maria van Ewijk 1 like
Grandioos met veel gevoel geschreven boek waarin Uwe aan de hand van het dagboek van zijn gesneuvelde broer onderzoek doet. Naar zijn broer en zijn motieven om zich vrijwillig te melden bij de Waffen SS: hoe ging hij om met de plicht om te doden, waarom is zijn dagboek zo emotieloos, zo zakelijk,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic