Missie in Al Muthanna

,

0

Missie in Al Muthanna
De Nederlandse krijgsmacht in Irak 2003-2005
Thijs Brocades Zaalberg, Arthur ten Cate
Vijf jaar geleden eindigde de Stabilisation Force in Iraq (SFIR), een voor Nederland unieke militaire operatie. Missie in Al Muthanna blikt terug op deze gedenkwaardige inzet.
De uitzending van Nederlandse militairen naar de provincie Al Muthanna in Zuid-Irak begon in 2003 in het kader van de bezetting van Irak door een geallieerde militaire coalitie. SFIR was een twintig maanden durende, complexe stabilisatieoperatie, waarin de Nederlandse krijgsmacht onder andere ? voor het eerst sinds koloniale tijden ? weer in gevecht kwam met guerrillastrijders. Al Muthanna was tevens de geboortegrond van de term Dutch approach, een ?typisch Nederlandse aanpak? van crisisbeheersingsoperaties. Op het al dan niet bestaan van dit fenomeen gaat Missie in Al Muthanna uitvoerig in, net als op de problematiek van SFIR als operatie tussen vredeshandhaving en bezetting. Bovenal biedt dit boek een treffende karakterschets van een atypische militaire operatie, uitgevoerd in het kielzog van een invasie die wereldwijd altijd omstreden is gebleven.
Over de auteur(s):
Thijs Brocades Zaalberg en Arthur ten Cate zijn respectievelijk wetenschappelijk medewerker en senior wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
390
Laatste editie
11 september 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461053596
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic