mister nice guy

0

‘Mister Nice Guy’, die bijnaam gaven journalisten aan Guy Verhofstadt na de Europese top van Nice, in december 2000. Verhofstadt pleitte er voor een ambitieuze hervorming van de Europese Unie. Zijn reputatie als vurige verdediger van Europa was geboren.
Tussen 1999 en 2004 drukt Guy Verhofstadt als eerste minister een duidelijke stempel op het Belgische buitenlandse beleid, terwijl de wereld in ijltempo verandert. De aanslagen van 11 september 2001, de oorlog tegen het terrorisme, de geweldspiraal in het Midden-Oosten. Op het Europese toneel ontpopt hij zich tot de belangrijkste pleitbezorger van ingrijpende veranderingen: een Europese grondwet en defensie, de Verenigde Staten van Europa… Op enkele jaren tijd evolueert hij van een man met weinig internationale ervaring tot een van de toonaangevende Europese politici. Ondertussen moet hij alle zeilen bijzetten om te vermijden dat de genocidewet en de nakende invasie van Irak zijn regering doen ontsporen en het land in een diplomatieke afgrond storten.
Mister Nice Guy leidt de lezer binnen in de salons waar ’s werelds toppolitici elkaar ontmoeten en beslissen over de internationale gang van zaken. Hoe gaan zij met elkaar om? Wanneer trekken zij de handschoenen uit? Hoe laat de eerste minister van een klein land als België zich in zo’n omgeving gelden? Hoe gedragen Bush, Chirac, Sharon of Blair zich ver van de camera’s? Hoe zoeken zij bondgenoten? Hoe pakken ze hun tegenstanders aan? Je kijkt af en toe verrast op wanneer je leest hoe het er tussen de groten der aarde soms aan toegaat.
Dit boek werpt een nieuw licht op de manier waarop Guy Verhofstadt tewerk gaat. Hoe hij vergaderingen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders naar zijn hand zet. Hoe hij zijn doelstellingen realiseert en zijn successen en tegenslagen verwerkt.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
291
Laatste editie
04 februari 2009
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789056179205
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic