Modus via

0

Over het proefschrift:
Geografische daderprofilering is een opsporingsmethode om de woonplaats van een dader van een serie onopgeloste misdaden te voorspellen. Die voorspelling wordt gemaakt op basis van een (rekenkundige) analyse van het ruimtelijk patroon van de plaatsen delict. Een geografisch daderprofiel is een aanduiding van een locatie of gebied met de hoogste waarschijnlijkheid dat de dader daar een ankerpunt heeft. Met behulp van het geografische daderprofiel kan efficiënter worden gerechercheerd door verdachten te prioriteren op basis van hun binding met het voorspelde gebied.
Aan de hand van studies naar inbrekers en overvallers, casestudies van de beul van Twente, een serieverkrachter en de Utrechtse serieverkrachter onderzoek ik de mogelijkheden tot verfijning van geografische daderprofilering. Centraal in mijn analyse tot verfijning staat het concept modus via. De modus via zijn de geografische gedragskenmerken van de dader waarmee geografische daderprofilering kan worden verfijnd.
Over de auteur:
Jasper van der Kemp (1975) studeerde neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2001 tot 2006 was hij werkzaam op het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving bij de themagroep Mobiliteit en Spreiding van Criminaliteit. In 2005 won hij met collega's de Wiley Poster Prize voor beste onderzoeksposter op de 15th European Conference on Psychology and Law van de European Association of Psychology & Law (EAPL). Sinds januari 2006 is hij werkzaam op de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij onder andere de vakken Misdaadanalyse & Daderprofilering en Spatial Criminology doceert. Daarnaast is hij coördinator bij Project Gerede Twijfel. Van der Kemp is geruime tijd gastdocent bij de Politieacademie en de opleiding tot recherchepsycholoog. Hij is founding member van het Crime Linkage International Network (C-link), een onderzoeksproject naar de mogelijkheden van gedragsmatig koppelen van misdrijven. Als project coördinator is hij betrokken bij het onderzoeksproject Beter Opsporen met het Lab op Zak, een onderzoeksproject naar de invloed van nieuwe forensische technische methoden op het plaats delict onderzoek.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
348
Laatste editie
05 mei 2014
Uitgeverij
Uitgeverij BOXpress B.V.
ISBN
9789088918230

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic