Muzen aan het werk

0

Wat betekende het in het verleden om als vrouw een artistieke carrière te ambiëren?

Wat betekende het in verschillende perioden om als vrouw een artistieke carrière te ambiëren? Welke mogelijkheden hadden vrouwen om zich toegang te verschaffen tot de kunsten en welke obstakels kwamen zij tegen? Op welke wijze hebben vrouwen door de eeuwen heen omstandigheden naar hun hand gezet opdat zij een plaats verwierven in de kunstwereld? De toegang tot de wereld van de kunsten was voor vrouwen niet vanzelfsprekend. De financiële onzekerheid die een artistiek beroep met zich bracht, maakte het lastig om te kiezen voor een toekomst in de kunsten. Ook vormde de vrijgevochten reputatie van kunstenaars geen aanbeveling voor aan artistieke carrière. De keuze van vrouwen voor een beroep in de kunsten rijmde bovendien vaak niet met de traditionele beeldvorming van vrouwen als echtgenote en moeder.

In dit 'Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis' passeren tal van vrouwen de revue die uiteenlopende rollen hebben gespeeld in de kunstwereld. Als mecenas, scheppend of uitvoerend kunstenaar. Zij verkenden in hun werk, maar ook in hun privé-leven de grenzen van vrouwelijke rolpatronen. De verschillende bijdragen laten zien hoe vrouwen door de eeuwen heen kansen en mogelijkheden creëerden om een plaats te verwerven in de wereld van de kunsten.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
239
Laatste editie
01 juli 2003
Uitgeverij
Aksant
ISBN
9789052600987
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic