Naar Antarctica

0

De Lage Landen hebben altijd al een bijzondere band gehad met Antarctica. De ontdekkingsreis van Dirck Gerritz of de reis van Willem van der Does met de Noorse walvisvaarders zullen bij velen een belletje doen rinkelen. Vele andere landgenoten speelden ook een belangrijke rol in het Zuidpoolgebied, maar waren tot nu toe verdwenen in de plooien van de geschiedenis. Wist je dat een zekere Nele in 1578 tot 57°zb voer en dat twee eeuwen lang geen enkele vrouw haar dit heeft nagedaan? En dat in 1899 een Belgische wetenschapper als eerste overwinterde op het vasteland van Antarctica Na een jarenlange speurtocht in archieven wereldwijd wist Jozef Verlinden het verhaal van bekende en minder bekende poolreizigers te reconstrueren. Uitvoerig geïllustreerd met uniek beeldmateriaal
De Lage Landen hebben altijd al een bijzondere band gehad met Antarctica. Tot op vandaag was er echter weinig geweten over de zuidpoolgeschiedenis van voor de Tweede Wereldoorlog. Dirck Gerritz en Willem van der Does doen waarschijnlijk nog een belletje rinkelen, maar vele andere interessante figuren waren tot nu toe verdwenen in de plooien van de geschiedenis. Na het schrijven van het boek Poolnacht, dat over Adrien de Gerlache en de Belgica-expeditie handelt, reisde dr. Jozef Verlinden als staflid voor het eerst mee naar Antarctica. Dit werd het begin van een levenslange queeste naar Belgen en Nederlanders in het zuidpoolgebied. In zijn zoektocht stuitte hij op tientallen onbekende poolreizigers uit de Lage Landen. Met dit boek weet de auteur het verhaal van bekende en minder bekende poolreizigers te reconstrueren. Vele van deze verhalen worden in Naar Antarctica voor het eerst gepubliceerd waardoor deze de zuidpoolgeschiedenis danig zullen veranderen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
384
Laatste editie
13 oktober 2009
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020986136
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic