Naar Compostela vanuit de Lage Landen bij de Zee

,

0

Nu mijn grootvader, Frans Bresseleers (1897-1979), zijn laatste pelgrimswegen al meer dan 35 jaar bewandelt, reizen we even terug in de tijd, naar de bronnen van zijn immense werk dat hij samenstelde over Sint-Jakob.
De vele leerrijke geschriften die ik terugvond in de archiefdozen van mijn grootvader, trachtte ik te bundelen en probeerde ik daarna weer te geven op de wijze die hij zolang geleden voor ogen had.
Hij behandelde in zijn studie meer dan 200 door hem gekende plaatsen die in onze Lage Landen op één of andere wijze een Sint-Jakobsverering laten doorschemeren (o.a. Antwerpen, Borsbeek, Bande, Brugge, Clermont-sur-Berwinne, Diest, Doornik, Gits, Haasdonk, Hoeke, Heusden-Eversel, Ieper, Kapellen, Kalmthout, Kemzeke, Leuven, Lichtervelde, Lier, Maaseik, Mechelen, Messancy, Koewacht, Sint-Jakobs-Kapelle, Bergen op Zoom, Enschede, 's-Hertogenbosch, Sint-Maartensdijk, Utrecht, Vlissingen, Aken, Bremen, Hamburg,...).
Om een beeld te schetsen van de vroegere pelgrimage naar Compostela liet hij dit vooraf gaan door algemene gegevens over de Sint-Jakobsdevotie en haar ontstaan, alsook over de oorsprong van de Sint-Jakobskapellen, -kerken, -gast- of passantenhuizen en -broederschappen.
Het woord werd in deze postume uitgave hier en daar aangevuld met foto's die een beeld trachten weer te geven van hoe kunstenaars, gaande van schilders en beeldhouwers tot bouwheren, door de eeuwen heen, de pelgrimstocht naar deze devotie elk op hun manier probeerden te boetseren.
Het postuum uitgegeven boek 'Naar Compostela vanuit de Lage Landen bij de Zee', is een garengenaaid boek met soepele kaft, dat 192 blz. telt en geïllustreerd is met meer dan 210 kleurenfoto's.
Verschenen in
Genre
Reizen & Talen
Laatste editie
04 maart 2016
Uitgeverij
Katleen de Vylder
ISBN
9789081453431

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic