Nationaal denken in Europa

0

Een overzichtelijke en toegankelijk geschreven geschiedenis van een opnieuw aan belang winnende ideologie.
In de jaren zestig en zeventig was nationaliteit een begrip dat met diep wantrouwen werd tegemoetgetreden. Naarmate mensen in toenemende mate bedenkingen krijgen over de vervaging van de soevereiniteit van de Europese staten en hun grenzen is er echter weer sprake van een levendig debat - ook in de wetenschap.
In zijn boek Nationaal denken in Europa geeft Leerssen een cultuur- en ideeënhistorisch overzicht van de opkomst en vorming van het nationale denken. In zijn optiek is het nationale denken een gedachtegoed dat zich vanaf de late Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd vrij autonoom heeft ontwikkeld. Het is weliswaar van gedaante en importantie veranderd in zich steeds wijzigende historische, politieke en maatschappelijke omstandigheden, maar daardoor niet volledig bepaald. Leerssen laat zien hoe het nationale denken rond 1800 maar vooral ook in de negentiende eeuw wordt aaneengesmeed tot een politieke ideologie en sindsdien onze kijk op de wereld en de geschiedenis kleurt en vertekent, en waarom het zo'n allure en overtuigingskracht kon - en kan - uitoefenen op miljoenen Europeanen in de afgelopen twee eeuwen.
Ook leverbaar in het Engels: 'National Thought in Europe' 9789053569566
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
173
Laatste editie
02 september 1999
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789053563977
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic