Nederland in de 19de eeuw

0

Een compact, handzaam en toegankelijk lexicon over Nederland in de 19e eeuw. Niet alleen de schilderkunst met de vele tentoonstellingen en veilingen staat volop in de belangstelling, ook de belangstelling voor literatuur, politiek en geschiedenis van die periode groeit. Door deze toenemende belangstelling is behoefte ontstaan aan een toegankelijk, verklarend boek over onze recentere geschiedenis. Met duizenden, alfabetisch gerangschikte lemma's over geschiedenis, politiek, kunst, literatuur en de maatschappij. Over Thorbecke en Van Gogh, maar ook over prostitutie en kindersterfte.
Nederland in de negentiende eeuw - Lexicon is een rijk geïllustreerd en toegankelijk geschreven mozaïek van verhalen, namen, ontdekkingen en fenomenen die de negentiende eeuw vorm hebben gegeven. Beginnend met Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid trekt een leger aan negentiende-eeuwse schrijvers, politici, koningen en kunstenaars voorbij, en een lange reeks vernieuwingen, sociale wetten en culturele verschijnselen. Met uiteenlopende onderwerpen als de uitvinding van het conservenblik en de röntgenstralen, de introductie van het cultuurstelsel en het ontstaan van vrouwentijdschriften, doet dit boek recht aan de diversiteit van een periode die enerzijds als moralistisch en hypocriet bestempeld kan worden, maar anderzijds ook bruiste van ondernemingslust en streven naar vernieuwing.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
312
Laatste editie
15 juni 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Terra - Lannoo
ISBN
9789058974341
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic