Nederland in Europees perspectief

, ,

0

Europeanen krijgen steeds meer met elkaar te maken, zo maakte een aantal ontwikkelingen ook in 2015 weer duidelijk. De economische crisis, de solidariteit tussen landen en de houding tegenover migranten en asielzoekers raken de kern van Europese integratie en verbondenheid. In welke mate zijn burgers en landen in Europa solidair en bereid elkaar te helpen? Of breder gezien: in welke mate is er in Europa sprake van gelijksoortige opinies, waarden en normen?
In deze publicatie kijken we naar gedeelde en niet-gedeelde opinies, houdingen, waarden en normen in Europa. We vergelijken de stemming in Nederland met de stemming in andere Europese landen. Dat doen we op basis van het European Social Survey, een grootschalig tweejaarlijks onderzoek dat zich richt op de oordelen en waarden van mensen. In totaal hebben 36 landen minimaal eenmaal meegedaan, en 16 landen in alle zes ronden van 2002 tot en met 2013.
We peilen de stemming in Europa breed en kijken naar onder meer meningen over de democratie, vertrouwen in andere mensen en tevredenheid met het leven. Op dat laatste gaan we dieper in, evenals op opvattingen over migranten, politiek vertrouwen en het oordeel van mannen en vrouwen over het verdelen van werk en gezinstaken. We laten zien hoe de stemming in Europa zich tussen 2002 en 2013 heeft ontwikkeld en hoe de meningen en opinies van Nederlanders lijken op die van andere Europeanen, of juist daarvan afwijken.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
148
Laatste editie
08 oktober 2015
Uitgeverij
Sociaal En Cultureel Planbureau
ISBN
9789037707564

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic