Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek

0

In Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek vraagt Jan Blokker zich af of de actuele dagbladcrisis niet beter een journalistencrisis kan worden genoemd. Hij stelt vast dat journalisten tegenover vermeende rivalen _ van televisie in de jaren zestig tot en met internet in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw _ altijd eerder bang dan strijdbaar hebben gereageerd, eerder nederig dan zelfbewust, eerder tot capitulatie geneigd dan tot competitie bereid.
Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek is een antwoord op het sprookje dat de betaalde (papieren) krant bezig zou zijn ‘een speeltje voor de elite’ te worden.
Jan Blokker (1927) is sinds 1952 journalist, werkte voor Het Parool en het Algemeen Handelsblad en werd na tien jaar vpro-televisie adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Voor deze krant schreef hij tussen 1968 en 2006 veelgelezen columns. Tussen 1992 en 1994 was hij bijzonder hoogleraar persgeschiedenis op de Maarten Rooij-leerstoel aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Hij is nu medewerker van nrc.next en van nrc Boeken.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
169
Laatste editie
01 januari 2010
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035135178
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic