Neef aan de overkant

,

0

Neef aan de overkant is een ontmoeting tussen een Palestijn uit Ramallah en een Isra i uit Tel Aviv. Ze delen hetzelfde land, zijn beiden in Nederland geboren maar wisten van elkaars bestaan niet af. Tot een Nederlands radioprogramma hen bij elkaar bracht.
Er loopt een kloof door het land waar Joden en Palestijnen wonen. Fysiek, in de vorm van een hek of muur, maar ook onzichtbaar in de hoofden. Een kloof tussen twee werelden. Volgens de traditie stammen beide volken af van aartsvader Abraham; ze zijn dus verre familie van elkaar. In Neef aan de overkant schrijven twee 'neven' aan weerszijden van de kloof elkaar brieven over een uitzichtloze familieruzie in het Heilige Land.
Mouin Rabbani (1964) werd geboren in Den Haag als zoon van Palestijnse vluchtelingen. Zijn vader was een bekende Palestijnse diplomaat en zakenman. Mouin studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen in de Verenigde Staten en Engeland. Hij vestigde zich in 1988, gedurende de Eerste Intifadah, in het land van zijn ouders om bij een mensenrechten-organisatie te gaan werken. Nu werkt hij als analist in Jordani n de Palestijnse Gebieden voor een internationale denktank.
Gideon Soesman (1970) zag in Nij-megen het levenslicht als zoon van holocaustoverlevenden. Toen hij 18 jaar werd, maakte hij ge-bruik van het 'recht op terugkeer' en vestigde zich in Isra Hij studeerde economie in Jeruzalem en business administration in Beer Sheva. Gideon werkt nu als investeringsmanager bij een internationaal elektronicabedrijf.
Begin 2002 is de Tweede Intifadah twee jaar oud; een periode van bomaanslagen, belegerde steden, moord en qebulldozerde huizen. Tegen deze achtergrond lanceert de EO in het programma De Ochtenden een nieuwe rubriek op Radio 1: Neef aan de overkant. Op 23 mei 2002 halen twee mensen diep adem: "Beste neef...", klinkt het die morgen twee keer door de ether, 's Middags eist een aanslag in Rishon leTsion 22 slachtoffers, waaronder drie dodelijke.
De briefwisseling zou vijf keer worden uitgezonden, maar het conflict woekerde voort en de brieven bleken een uitstekend middel om inzicht te krijgen in de realiteit van het Midden-Oosten. Tijdens hun eerste ontmoeting in Amsterdam, leken de neven het conflict tussen hun volken snel bij te kunnen leggen. Vier gewelddadige jaren en tientallen brieven later blijkt het conflict toch hardnekkiger tussen hen in te staan dan ze hadden gedacht. Neef aan de overkant weerspiegelt daarmee het verloop van vijf jaar Isra sch-Palestijns conflict.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
415
Laatste editie
24 oktober 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN
9789059111318
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic