Nicolaas Rockox

,

0

Een schitterend portret van een man die kunst, politiek en verdraagzaamheid verzoende.
Nicolaas Rockox (1560-1640) groeide op in de woeligste periode van de Antwerpse geschiedenis.?Tijdens het beleg van Antwerpen door Alexander Farnese en zijn Spaanse troepen bloedde de stad bijna dood. Na de val van de stad in 1585 verloor ze haar status als financieel wereldcentrum. Ruim de helft van de bevolking trok weg. Maar Rockox deed de stad heropleven. Hij werd negen maal burgemeester van Antwerpen.
Zelfs na die drama's van de Tachtigjarige Oorlog bleef Antwerpen een van de belangrijkste West-Europese steden. Het is in die omstandigheden dat Rockox in de politiek stapt. Hij?voerde een kunstenbeleid waar Antwerpen nog steeds de vruchten van plukt. Rockox steunde Rubens en Van Dyck en verwierf ook een priv?kunstverzameling die haar weerga niet kende.
Ter gelegenheid van zijn 450ste verjaardag brengen Leen Huet en Jan Grieten de man tot leven in een verrassende kroniek van zijn stad. Ze belichten de problemen van godsdienstige strijd en burgeroorlog die na decennia van geweld leidden tot een moeizame, pragmatische verdraagzaamheid en ze herscheppen de sfeer van humanistische vriendschap en culturele uitwisseling in Rockox' huis De Gulden Rinck in de Keizerstraat, nu het Museum Rockoxhuis.

Over Nicolaas Rockox

`Een absolute aanrader omdat Huet en Grieten een tijdperk tot leven wekken, zoals Rubens vlees van een marmeren beeld kon maken. Ze hebben oog voor de grote en de kleine geschiedenis.'
De Morgen

`Een rijk, caleidoscopisch boek.'
De Standaard

`Deze knappe biografie brengt de man en zijn tijd tot leven.'
Knack
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
409
Laatste editie
01 oktober 2010
Uitgeverij
De Bezige Bij
ISBN
9789085421986 , 9789085423225
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic