Nieuwe kleren van de rechter

0

De nieuwe kleren van de rechter
Achter de schermen van de rechtspraak
Prof.mr. Rinus Otte
De Nederlandse rechtspraak maakt moeilijke tijden door. Prof mr. Rinus Otte, strafrechter en hoogleraar, beschrijft in De nieuwe kleren van de rechter een rechtssysteem dat stagneert door bureaucratie, organisatorische en personele problemen.
Otte beschrijft van binnenuit de oorzaken waardoor de Nederlandse rechtspraak dreigt vast te lopen. De gerechten kunnen de grote hoeveelheid strafzaken niet aan. Dat ligt deels aan de organisatie van de gerechten en het financieringssysteem, waardoor de bureaucratie hoogtij viert en soms keuzes worden gemaakt die niet veel met de kwaliteit van de strafrechtspraak van doen hebben. Maar ook de mentaliteit van veel strafrechters helpt niet mee. Ze hebben de neiging zichzelf op een voetstuk te plaatsen en een mooi geformuleerde beslissing belangrijker te vinden dan de rationele en vlotte afwikkeling van relatief eenvoudige zaken en problemen. Ze hebben moeite met het accepteren van leiding, met planningen en werkroosters en met een veranderende samenleving.
De nieuwe kleren van de rechter is een verontrustend boek, geschreven door iemand die zeer goed op de hoogte is van de Nederlandse rechtspraak.
Over de auteur(s):
Prof.mr. Rinus Otte is vice-president van het Gerechtshof Arnhem en hoogleraar in de Organisatie van de rechtspleging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor was hij voorzitter van verschillende juridische commissies en raadadviseur op het ministerie van Justitie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
18 november 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461051127
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic