Nijmegen 44

0

Op 22 februari 1944 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw heeft getroffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en honderden verwoeste gebouwen stonden op de trieste balans. De catastrofe luidde een rampzalig jaar in. Op 17 september startte operatie Market Garden en Nijmegen werd frontstad. Wederom vielen er honderden doden en verdwenen evenzoveel huizen van de aardbodem. Geen stad in Nederland heeft zo lang en intens de dodende en verwoestende werking van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt.
Nijmegen '44 belicht de vele kanten van dit rampzalige oorlogsjaar en behandelt daarnaast de vraag hoe hieraan na de oorlog betekenis is gegeven. De ramp van 22 februari zou weggedrukt zijn. Was dit omdat een bevriende mogendheid bij vergissing de stad had verwoest? Was er een complot dat de ware toedracht moest verdoezelen?
Inmiddels is over het bombardement veel bekend geworden, maar tegelijkertijd zijn ook vertekende verhalen in omloop gekomen. Alle verwoesting en leed van 1944 worden samengebald in dat ene bombardement. De gewonde stad met een verwoest hart blijft zoeken naar een identiteit in het verleden.
Joost Rosendaal (1963) studeerde geschiedenis in Nijmegen en Parijs. Hij is als docent politieke-cultuurgeschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit. Bij Vantilt verscheen van hem ook Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795 en De Nederlandse revolutie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
335
Laatste editie
27 februari 2009
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789460040115
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic