Nooit meer dezelfde

,

0

In 2008 werden in Nederland ruim vijf miljoen mensen het slachtoffer van criminaliteit. Het merendeel van deze slachtoffers zegt nauwelijks lichamelijk letsel of financiele schade te hebben geleden en de emotionele problemen zijn meestal beperkt gebleven. Er is echter ook een groep slachtoffers die wel ernstige gevolgen ondervindt.
Om de juiste hulp en steun aan hen te bepalen heeft het ministerie van Justitie het SCP gevraagd onderzoek te doen naar de gevolgen van misdrijven die slachtoffers ervaren.
In deze studie zijn de gevolgen op drie manieren in kaart gebracht: via systematisch literatuuronderzoek, analyses van grootschalige slachtofferenquetes en interviews met slachtoffers. We hebben ons daarbij gericht op lichamelijke, financiele, emotionele en sociale gevolgen die op korte en lange termijn kunnen optreden. Een van de belangrijkste bevindingen is dat misdrijven die in juridische zin (naar strafmaat) ernstig zijn niet altijd ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer, en dat slachtoffers van juridisch niet-ernstige misdrijven soms wel degelijk ernstige gevolgen ondervinden.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
94
Laatste editie
14 februari 2009
Uitgeverij
Sociaal En Cultureel Planbureau
ISBN
9789037704020
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic