Noordhorn vanaf de schamel

0

Als schoenmaker in Noordhorn wist Martijn Hes (1877-1955) precies wat er speelde in zijn dorp. Zittend op zijn schamel hoorde hij de laatste roddels en nieuwtjes van zijn klanten, terwijl hij hun schoenen en ander lederwerk repareerde. Iedereen kende elkaar in de kleine dorpsgemeenschap en ieder wist wat er speelde binnen de families, geheimen waren er nauwelijks.

In een reeks brieven die Hes tussen 1951 en 1953 schreef aan zijn zoon, verhaalt hij over alle bijzondere en opvallende figuren in zijn dorp, waar hij via zijn (groot)vader over hoorde of die hij zelf nog kende uit zijn jeugd. De brieven vormen een bijzonder en zeer gedetailleerd onderdeel van de sociale dorpsgeschiedenis van Noordhorn vanaf ongeveer 1830 tot 1950.

Auteur Piet Helmus uit Noordhorn heeft de brieven van achtergrondinformatie voorzien en aangevuld met gegevens uit historische bronnen alsook zijn eigen jeugdherinneringen, in samenwerking met Martijn Hes, de kleinzoon van de schoenmaker uit Noordhorn.
Aangevuld met historische foto's vormt deze uitgave een unieke inkijk in de Noordhorner samenleving, meer dan drie generaties terug.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
208
Laatste editie
11 april 2012
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
ISBN
9789491472008
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic