Noordoostpassanten

0

Noordoostpassanten
400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba
Samengesteld door Michiel van Kempen en Wim Rutgers
Vanaf het tijdperk van de grote ontdekkingen hebben Nederlandse reizigers over de Wilde Kust in het Cara sch gebied geschreven, met verwondering over de onbekende natuur en met fantasie over kannibalen en monsters.
Piraten, boekaniers en soldaten hebben hun avonturen geboekstaafd. En in later tijd auteurs die het Cara sche gebied tot hun woongebied maakten, met nauwkeurige waarnemingen van natuur, land en mens, vaak in scherpe en vermakelijke satires. Missionarissen en zendelingen schreven prachtige reisverslagen in briefvorm naar het thuisfront. Ook de discussie over slavernij werd in literaire vorm gevoerd, bijvoorbeeld in de vorm van spectatoriale geschriften en sentimentele romans. Ziehier een kleine greep uit overvloedig voorhanden historisch materiaal.
Maar ook in de twintigste eeuw lieten auteurs zich naar de West voeren, onder wie Anthonie Donker, Cees Nooteboom, Simon Carmiggelt, Godfried Bomans, Inez van Dullemen en Lydia Rood. Naast deze bekende namen zijn er tientallen minder bekende, die een ware eye-opener zullen zijn voor de lezer, zoals Hendrik van Teylingen, Johan van de Walle, G.J. van Lennep, Bouke B. Jagt en M.M. Schoenmakers.
Michiel van Kempen schreef verschillende boeken over Surinaamse literatuur. Voor Uitgeverij Contact stelde hij eerder de bloemlezing Mama Sranan. 200 jaar Surinaamse verhaalkunst samen.
Wim Rutgers publiceerde onder meer een literatuurgeschiedenis van de Nederlandse Antillen. Zijn bloemlezing Tropentaal. 200 jaar Antilliaanse vertelkunst verscheen in de reeks gebonden bloemlezingen van Uitgeverij Contact.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
19 januari 2005
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789025419141
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic