ONDER WATER Moldaviet 11

0

ONDER WATER is deel 11 in de serie MOLDAVIET: uit het Tsjechisch vertaalde korte verhalen, novellen en essays.

Hoe steek je de grens van het IJzeren Gordijn over? Voor die vraag ziet een man zich gesteld die het communistische Tsjechoslowakije wil ontvluchten. Uitgerust met een snorkel en een zwembril dwaalt hij door een bos bij de grens dat deels onder water staat. In de vele poelen weet hij zich schuil te houden voor de Grensbewaking. Allengs gaat het niet meer om de vraag hóe de grens over te steken, maar waaróm. Heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens doolt hij verder, besluit terug naar huis te gaan, dan om toch door te gaan. Uiteindelijk staat hij voor het hoge hek aan de grens. Het hek staat onder stroom, maar hij ziet een plek waar hij er onderdoor kan kruipen. Hij kleedt zich helemaal uit en wurmt zich in de ondiepe kuil onder het hek, de vrijheid tegemoet...

EDGAR DUTKA [1941] heeft een bewogen leven achter de rug. De weerslag van zijn ervaringen zijn terug te vinden in zijn alom gewaardeerde werk, waarvoor hij in 2005 de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur ontving.
ONDER WATER werd vertaald en van een informatief nawoord voorzien door Edgar de Bruin.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Edgar de Bruin
Laatste editie
10 oktober 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Voetnoot
ISBN
9789078068419
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic