Onterecht levenslang

,

1

Hoe de Nederlandse staat willens en wetens een onschuldige man levenslang gaf

In 2002 werd de Turkse Koerd Hüseyin Baybasin in Nederland veroordeeld tot levenslang. Na achttien jaar gevangenschap zal hij vrijkomen. Na Lucia de B. is het de tweede keer dat iemand onterecht tot levenslang is veroordeeld.
Het verhaal van Baybasin is zo mogelijk nog schokkender door de rol van de Nederlandse justitie, die moedwillig een onschuldige man beschuldigde en hem achter de tralies stopte.

Onterecht levenslang is niet alleen het huiveringwekkende verhaal van Hüseyin Baybasin, het verklaart ook waarom sommige hoofdrolspelers binnen het justitiële apparaat bereid waren zo ver te gaan.

Langendoen en Van de Pol laten in dit boek zien dat vanaf dag één Nederlandse officieren van justitie en ambtenaren het bewijs in deze zaak met list en bedrog hebben gefalsificeerd. Telefoontaps werden in samenwerking met de Turkse politie zo geknipt en geplakt dat zal als bewijs tegen de verdachte konden worden gebruikt. Officieren van justitie deinsden er niet voor terug om te liegen terwijl ze onder ede stonden.

De auteurs leggen uit hoe de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, zich persoonlijk met de vervolging van Baybasin in Nederland bemoeide. Hugo Hillenaar, die inmiddels een van de hoogste posities binnen het Openbaar Ministerie bekleedt, was indertijd als officier van justitie belast met de zaak. De huidige korpschef van de politie Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, ontsloeg een politieman omdat deze ontoelaatbaar handelde in de zaak, maar hield verder zijn kaken op elkaar over zijn kennis van het schandaal.

Verschenen in
Genre
Thrillers & Spanning , True crime
Aantal pagina’s
280
Laatste editie
15 augustus 2016
Uitgeverij
Karakter Uitgevers BV
ISBN
9789045210773

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic